Slovakia inevitably needs to implement education, health care and judiciary reforms – joint communiqué

Six foreign chambers of commerce have recently published an open appeal to the Government of the Slovak Republic for the responsible political leadership and streamlining of implementation of the much sought-after reforms Slovakia inevitable needs in the field of education, health care, and judiciary. 

As the country has recently been witnessing the very slow process of agreeing amongst the political leadership and relevant stakeholders on reform efforts, we are convinced the topic of reforms´ implementation should not be drowned out by the current measures against the pandemic. Please find below the full wording of the joint communiqué in the Slovak language.

Spoločné komuniké zahraničných obchodných komôr

Zamestnávatelia apelujú na zodpovedné politické líderstvo a prijatie reforiem

Slovensko bezodkladne potrebuje prijatie účinných reforiem v oblasti školstva, zdravotníctva a justície.

Bratislava, 6. decembra 2021: Široká koalícia zahraničných obchodných komôr pôsobiacich na Slovensku dôrazne vyzýva Vládu Slovenskej republiky a lídrov koaličných strán na zastavenie politických animozít a posilnenie zodpovedného politického líderstva, ktoré povedie k urýchlenému prijatiu účinných reforiem v oblasti školstva, zdravotníctva a justície, ku ktorým sa Slovenská republika o.i. zaviazala v reformnom Pláne obnovy a odolnosti. Apelujeme na to, aby sa čelní predstavitelia verejnej správy poučili z nedostatočného úsilia verejných inštitúcií za posledné viac ako dve dekády a v úzkej súčinnosti s Európskou komisiou zamerali všetky svoje kapacity na naplnenie zmyslu reformného úsilia, ktorým má byť modernizácia Slovenska a opätovné dobiehanie životnej úrovne krajín EÚ vo všetkých spoločenských a ekonomických ukazovateľoch.

Slovensko má bohaté skúsenosti s prípravou a schvaľovaním stratégií, plánov, či stanovovaním ambicióznych cieľov. Dlhodobo a opakovane máme problém s dosahovaním spoločenskej zhody na určených prioritách a následným napĺňaním schválených cieľov. Apelujeme preto na Vládu Slovenskej republiky a lídrov koaličných politických strán, aby urobili maximum pre získanie politickej, ako aj širšej spoločenskej podpory pre už schválené reformné plány vyjadrené okrem iného i v Programovom vyhlásení vlády, ktoré sú nevyhnutným predpokladom pre posun celej krajiny nielen na rebríčku konkurencieschopnosti. Aktuálne naviazanie dlhodobo potrebných reforiem sa odráža v deklarovanom záväzku vlády zvýšiť životnú úroveň občanov SR do roku 2030 na 92% priemeru EÚ (v roku 2020 predstavovalo HDP na obyvateľa na Slovensku 74% priemeru členských štátov únie) aj vďaka jasne definovanej cestovnej mape pre tvorbu a implementáciu Plánu obnovy a odolnosti, ktorú predstavitelia zamestnávateľov plne podporujú.

Ako tvorcovia ekonomických hodnôt zdôrazňujeme, že hospodársky model založený na lacnej pracovnej sile a zahraničných investíciách je prekonaný vo všetkých krajinách strednej Európy. Dynamické technologické a spoločenské zmeny prinášajú nielen pre Slovensko výzvy v podobe vysokej miery digitalizácie, potrebných nových zručností, ako aj automatizácie procesov so širokými spoločenskými dopadmi. Pretrvávajúca kríza spojená s absenciou politickej jednoty na reformnom úsilí hazarduje s budúcnosťou našej krajiny, ktorá sa už pred nástupom pandémie nachádzala na chvoste kvality školstva, zdravotníctva a justície spomedzi krajín OECD a Európskej únie. Zlyhanie pri dosahovaní politickej podpory nutnej na realizáciu reforiem a investícií bude v neprospech SR a jej obyvateľov. Považujeme za nevyhnutné, aby Vláda Slovenskej republiky, ako aj lídri koaličných strán, počúvali stanoviská relevantných stavovských, resp. zamestnávateľských organizácií a tieto v maximálnej možnej miere zapracovali do finálnej podoby reforiem. Veríme, že len zodpovedným prístupom sa podarí nájsť širšia podpora reformných plánov. Sme presvedčení, že zastavenie reformného úsilia a zachovanie status quo je tým najhorším z možných scenárov budúceho vývoja a povedie k prehĺbeniu zaostávania našej spoločnosti voči ostatným krajinám EÚ.

Katarína Miklošová